Preč sú už doby, kedy človek musel ovocie a zeleninu odšťavovať ručne. Technologický pokrok priniesol zjednodušenie práce aj do kuchynských priestorov. V regáloch obchodov tak dnes nájdeme veľké množstvo rôznych odšťavovačov a nie vždy je práve najjednoduchšie zorientovať sa medzi nimi.
Dnes sa preto na zúbok pozrieme práve týmto kuchynským pomocníkom. Pomenujeme si jednotlivé druhy a pri každom z nich sa na istý zač zastavíme.
Základné delenie
Ako tomu už býva, na úvod je na mieste rozdeliť si odšťavovače do rôznych kategórií.
Rozlišujeme štyri veľké “rodiny”, z ktorých každá má svoje špecifiká.
- odstredivé odšťavovače
- tlakové lisy
- mechanické odšťavovače
- citrusové odšťavovače
Už podľa názvov možno medzi jednotlivými druhmi bádať isté rozdiely. Tie sú najvýraznejšie najmä v princípe fungovania jednotlivých typov odšťavovačov.
Odstredivé odšťavovače
Ako už názov napovedá, tieto prístroje fungujú na princípe odstredivej sily.
Najskôr ovocie či zeleninu nasekajú a nastrúhajú a následne dochádza k oddeleniu dužiny od šťavy cez vnútorné sitko.
Celý proces je rýchly a jednoduchý. Zvyknú sa nazývať aj centrifúgy alebo odstredivky.
Sú vhodnejšie skôr na tvrdšie plody. Výsledná šťava je hustejšia, s väčším množstvom peny a sedimentu.
Odstredivky si však neporadia s bylinkami, listami, kôstkami a zrniečkami.
- veľkosť plniaceho otvoru a kapacitu stroja
- výkon (kvalitnejšie majú minimálne 1 000 W)
- rozmery
- možnosti údržby a čistenia
- možnosť meniť rýchlosť odšťavovania
Tlakové lisy
Ide o výkonnejšieho brata odstredivých odšťavovačov.
Tento prístroj najprv ovocie a zeleninu nadrví a následne pretlačí cez sitko, pričom pevná zložka je dokonale oddelená od tekutej.
Existuje tiež možnosť použiť pri odšťavovaní pevný diel, tzv. stenu, človek tak získa chutné a sýte pyré.
Súkolesie dokonca dokáže spracovať aj miniatúrne plody, akými sú oriešky a semiačka.
Takto získaná šťava je vysoko kvalitná a plná živín a vitamínov.
Celý proces je relatívne rýchly a tichý, avšak o čosi náročnejší na energiu a výkon, odšťavovať teda nemôžete vkuse, v opačnom prípade dochádza k prehriatiu motora.
Nevýhodou je tiež vyššia cena.
- veľkosť plniaceho otvoru a kapacitu stroja
- rozmery
- výkon (viď odstredivky, v tomto prípade sa špička pohybuje okolo 1 400 W)
- možnosti údržby a čistenia
- sitko a možnosť jeho výmeny za homogenizér (pevný diel)
- dodatočné funkcie
- možnosť meniť rýchlosť odšťavovania
Mechanické odšťavovače
Tieto prístroje fungujú na takmer identickom princípe ako tlakové lisy, avšak s jedným veľmi podstatným rozdielom.
Poháňané sú ľudskou silou.
Na ich úkor sú väčšinou uprednostňované elektrické stroje.
- konštrukciu (mala by byť kvalitná nerezová)
- spôsob drvenia (od neho závisí, koľko sily budete musieť pri práci vynaložiť)
- veľkosť plniaceho otvoru a kapacitu stroja
Citrusové odšťavovače
Posledný druh odšťavovačov je určený výhradne na citrusové plody.
Sú teda iba jednoúčelové, čo výrazne obmedzuje ich činnosť. Fungujú na princípe narušenia citrusovej steny a uvoľnenia štiav z nich.
Existujú ako mechanické, tak elektrické citrusovače.
Sú rýchle a nenáročné na používanie, zároveň sa jednoducho čistia.
Využiť sa však naozaj dajú iba na odšťavovanie pomarančov, citrónov, limetiek, mandarínok a ďalších citrusových plodov.
- potrebnú vloženú energiu (mechanickú či elektrickú)
- pri elektrických výkon (bohato postačí aj zhruba 200 – 300 W)
- konštrukčný materiál (pri mechanických nerez, pri elektrických je vhodný aj kvalitnejší plast)
- možnosti čistenia a údržby