Kuchyňa bez hrncov akoby ani nebola kuchyňou. Ide o elementárnu výbavu, bez ktorej sa veľa chutných pokrmov pripraviť nedá. Dávno preč je doba, kedy vo výbave gazdín bol iba klasický druh hrncov, dnes už v ponuke obchodov nájdeme napríklad aj parné či tlakové. Ak teda stojíte pred otázkou ako vybrať hrniec. Je teda dobré vedieť, na aké vlastnosti sa máte pozerať, nech si viete aj rozumne vybrať.
Témou tohto článku teda budú hrnce, základné informácie o nich a k tomu aj stručný sprievodca ich kúpy.
Typy hrncov a materiálov
Na úvod sa trošku rozpíšme o tom, o akých hrncoch sa vlastne budeme baviť. Bežné hliníkové a nerezové už dávno nie sú jedinými, ktoré dnes v kuchyniach nájdeme.
- klasických hrncoch s pokrievkou
- tlakových hrncoch
- parných hrncoch
Každý druh má svoje špecifiká, ktoré ho predurčujú k príprave rozličných pokrmov, resp. rozličným spôsobom.
Parné hrnce sú oproti zvyšným dvom typom odlišné tým, že ide o samostatne napájaný elektrospotrebič, nie riad v bežnom slova zmysle.
Dôležitý je tiež materiál, z ktorého je hrniec (klasický a tlakový) vyrobený, nakoľko tie sa líšia vodivosťou, rýchlosťou prípravy a ďalšími vlastnosťami. A, samozrejme, aj cenou. V súčasnosti najpoužívanejšie materiály na výrobu hrncov sú:
- nerez – kvantum hrncov na trhu je nerezových, ide o odolný materiál, ktorý si dlhú dobu dokáže udržať svoje varné vlastnosti a vzhľad, hodí sa na každý typ variča, no jeho veľkou nevýhodou je slabá vodivosť tepla, príprava pokrmov tak trvá o čosi dlhšie.
- oceľ – univerzálny nehrdzavejúci materiál, vhodný na každý druh variča, je trvácny a odolný, výborne vodí teplo a často býva ošetrený ešte vrstvou hliníka, resp. sklokeramiky, čo predlžuje jeho životnosť a zlepšuje varné vlastnosti. Oceľové hrnce navyše nepohlcujú arómy pripravovaného jedla
- titán – relatívna novinka, ktorá sa hodí na všetky druhy spotrebičov, výborne vodí a udržiava teplo, je veľmi odolný a navyše pomáha jedlu uchovávať si vitamíny, živiny a vôňu
Klasické hrnce
Bežný druh hrncov s pokrievkou, aký využívali už naše prababičky.
Ide o vekmi overenú záležitosť, ktorá stále potvrdzuje svoju spoľahlivosť.
Žiadna kuchyňa sa bez takéhoto typu hrncov nezaobíde. Viac na ich adresu sa zrejme neoplatí diskutovať, každý ich totiž pozná a vie načo sa využívajú.
- materiál, pretože sú medzi nimi kvalitatívne rozdiely. Navyše, nie každý varič si rozumie s každým hrncom (napríklad nie každý hrniec, ktorý sa hodí na plynový sporák, sa hodí aj na indukčný)
- dno, ktoré nesmie byť príliš tenké, ináč hrozí pripálenie jedla
- objem, podľa toho, pre koľko osôb zvyknete variť
- tepelne izolované rukoväte
Tlakové hrnce
Ako už názov napovedá, tento druh hrncov pracuje pod tlakom.
Ich výhodou je relatívne jednoduchá obsluha a rýchlosť prípravy pokrmov.
Kvalitný hrniec je vybavený aj bezpečnostnými ventilmi, ktoré uvoľnia poklop až po tom, čo klesne tlak. Niektoré novšie modely majú na povrchu dokonca aj rôzne časovače, tie sa však nehodia do umývačky riadu.
- materiál, pretože sú medzi nimi kvalitatívne rozdiely. Navyše, nie každý varič si rozumie s každým hrncom (napríklad nie každý hrniec, ktorý sa hodí na plynový sporák, sa hodí aj na indukčný)
- dno, ktoré nesmie byť príliš tenké, ináč hrozí pripálenie jedla
- objem, podľa toho, pre koľko osôb zvyknete variť
- tepelne izolované rukoväte
TIP: Ak hľadáte inšpiráciu na chutné jedlá, ktoré si pripravíte v tlakovom hrnci. Pozrite si nasledujúce recepty.
Parné hrnce
Elektrické parné hrnce sú šikovným pomocníkom do kuchyne, pomocou ktorého rýchlo a jednoducho pripravíte množstvo chutných a zdravých pokrmov.
Ide o svojbytný spotrebič, ktorý musí byť káblom zapojený do zástrčky. Kvalitný hrniec dokáže bez problémov nahradiť parné sito v bežnom hrnci.
- rozmery a hmotnosť celého hrnca
- veľkosť nádob a odnímateľnej výbavy
- dĺžku kábla, ktorá je dôležitá najmä kvôli tomu, aby mohol byť zapnutý parný hrniec položený na mieste, kde sa dá efektívne odsávať para
- objem vody, ktorá je potrebná k príprave pokrmu
- funkčný časovač, ktorý sa postará o vypnutie hrnca po dokončení jedla
TIP: Ak hľadáte inšpiráciu na chutné jedlá, ktoré si pripravíte v parnom hrnci. Pozrite si nasledujúce recepty.