
Grilovanie patrí k letu, to je nespochybniteľná pravda. Lákavé vône sa šíria do okolia a človeku sa pri nich zbiehajú slinky. Raz darmo, dobrá grilovačka je gurmánskym zážitkom na nezaplatenie. Na to, aby jedlo z mriežky chutilo, musí človek vedieť, čo robí. Rovnako dôležitý je však aj správny výber grilu. Bez kvalitnej výzbroje totiž ďaleko nezájdete.
Dnes sa teda pozrieme na všetky kritériá, ktoré je nevyhnutné zohľadniť pri kúpe grilu.
Základné delenie
Na úvod si grily rozdeľme do troch základných kategórií, z ktorých každá má svoje vlastnosti a špecifiká.
Sortiment sa rokmi rozrastá čoraz viac a niekedy preto môže byť náročné zorientovať sa v širokej ponuke.
- elektrické grily
- plynové grily
- grily na drevené uhlie/brikety
Už podľa názvov vidíme, že základný rozdiel medzi nimi je v použitom palive.
Zdroj tepla je veľmi dôležitým faktorom, ktorý má vplyv na množstvo vecí – napríklad na cenu, rýchlosť a podmienky prípravy potravín, údržbu a ďalšie záležitosti.
Poďme si teda čo to povedať o jednotlivých typoch grilov a samozrejme aj o tom, na čo dbať pri ich kúpe a užívaní.
Elektrické grily
Elektrický druh grilov je zrejme najflexibilnejší. Ak totiž máte k dispozícií elektrickú prípojku, môžete ho používať takmer všade, v interiéri, na záhrade, na balkóne či terase.
S tým súvisí aj jeho praktickosť, nakoľko takýto gril býva ľahší a menší a tým pádom jednoduchšie prenosný.
Samozrejmosťou je vyššia rýchlosť prípravy pokrmu.
Funguje na princípe elektrickej špirály, ktorá sa nahrieva a teplo odovzdáva grilovacej doske či roštu. Tie zvyknú byť ošetrené kvalitným nepriľnavým povrchom s názvom QuanTanium.
Snáď jedinou nevýhodou je, že jedlo pripravené na elektrine postráda charakteristickú vôňu, typickú pre grily na uhlie
- kvalitnú, nepriľnavú povrchovú úpravu (QuanTanium)
- veľkosť a prenosnosť (podľa toho, kde ho chcete používať)
- príkon (aspoň 1 700 W) a možnosti regulácie teploty
- jednoduchosť údržby a čistenia
Plynové grily
Ďalšou populárnou kategóriou sú plynové grily. S istým zjednodušením môžeme povedať, že ide o zariadenia podobné sporákom. Majú platňu s horákmi, ktoré rovnomerne ohrievajú celú grilovaciu dosku.
Jednoduchá regulácia teploty je veľkou výhodou, ktorá robí gril vďačným na používanie.
To sa odrazí aj na rýchlejšej príprave jedla.
Čo sa týka veľkostí, plynové grily bývajú jedny z najväčších a najťažších. Je to najmä kvôli masívnejšej konštrukcii a prítomnosti propán-butánovej fľaše.
Existujú však aj menšie, cestovné plynové grily. PLYNOVÉ GRILY
Populárnou súčasťou výbavy plynových grilov sú tzv. flavorizéry, lišty, na ktoré kvapká šťava z jedla. Jej odparovaním pokrm dostáva charakteristickú vôňu a chuť ako z briketových grilov.
- hmotnosť a rozmery (pred aj po zložení)
- počet horákov a možnosti regulácie teploty
- vlastnosti propán-butánovej fľaše (veľkosť, objem, napájanie)
Grily na drevené uhlie/brikety
Klasický typ grilov, dlhodobo populárny a najpredávanejší. Teplo vzniká postupným ohrievaním drevených kúskov uhlia či brikiet.
Príprava jedla je teda o čosi pomalšia a vyžaduje si prax, kým grilovanie zvládnete tak, ako sa patrí.
Teplota je regulovateľná vzduchovými otvormi, na ovládanie ktorých si nie každý zvykne.
Ide však o originálny a pôvodný grilovací zážitok. Šťava z jedla kvapká priamo na uhlie/brikety a jej odparovanie dáva jedlu nenahraditeľné chuťové vlastnosti.
Nehovoriac o lákavej vôni, z ktorej sa zbiehajú slinky.
TIP: Ak hľadáte inšpiráciu na chutné recepty z grilu. Pozrite si nasledujúce recepty.
Ak si plánujete zaobstarať takýto gril, všímajte si:

- ovládanie prívodu vzduchu
- konštrukčný materiál (výraznou mierou ovplyvňuje životnosť)
- jednoduchosť údržby a čistenia
- výkon grilu
[…] ktoré vám pripomína nezabudnuteľné letné večery s tými najbližšími? V tom prípade by kvalitný gril nemal chýbať ani vo vašej domácnosti! Je zárukou nezameniteľnej chuti obľúbeného […]