Teflónové a keramické panvice sú často používaným druhom kuchynského riadu v domácnostiach. Robíme na nich takmer všetko – smažíme, pečieme, dusíme, varíme,… Investovali sme do nich značnú časť financií tak od nich aj právom očakávame niečo viac. A to viac od nich aj získavame. Zdravá príprava pokrmov s minimom, prípadne úplné bez tuku, rovnomerné rozvádzanie tepla po celom dne panvice a v neposlednom rade jednoduché čistenie. Práve na čistenie a panvíc sa zameriame teraz.
Teflónové panvice
Povrch teflónových panvíc je vyrobený zo špeciálneho materiálu – teflónu. Hlavnými plusmi teflónu sú nepriľnavosť a výborná tepelná vodivosť. Práve vďaka týmto vlastnostiam si teflónové panvice nachádzajú miesto v našich kuchyniach.
Teflón nesmie prísť do styku s drsnými predmetmi. Nože, vidličky, lyžice, drôtenky,… to všetko by mohlo narušiť teflónovú vrstvu na panvici. Aj to najmenšie (mikroskopické) narušenie teflónu vedie k jeho ďalšiemu odlupovaniu a panvica sa tak stáva nepoužiteľnou a zdraviu škodlivou. Ak by sa teflón dostal do Vášho organizmu bolo by to to isté, ako keby ste zjedli kúsok skla.
Čistenie teflónovej panvice
Papierový obrúsok
Po použití stačí teflónovú panvicu len utrieť papierovým obrúskom. Zotrú sa tak všetky nečistoty a mastnota. Na odolnejšie nečistoty môžete použiť novinový papier. Panvicu potom opláchnite čistou vodou.
Saponát
Ak na panvici aj tak zostáva mastnota môžete ju umyť bežným saponátom na riad a hubkou. Používajte jemnú stranu hubky. Drsná strana by mohla poškodiť povrch panvice. Panvicu dobre vypláchnite vodou a utrite.
Umývačka na riad
Umývačky riadu sú tiež vhodné na vyčistenie teflónových panvíc. Dávajte však pozor aby neprišli do styku s iným, ostrým riadom (nože, vidličky,…). Nepoužívajte agresívny saponát. Mohol by narúšať teflónový povrch a znížiť tak nepriľnavosť panvice (jedlo by sa mohlo začať pripaľovať).
Soľ
Najlepšie je použiť hrubozrnnú soľ. Nasypte soľ na panvicu a zohrejte ju. Soľ uvoľní všetky nečistoty. Následne stačí panvicu umyť čistou vodou.
Kyslá kapusta
Do teflónovej panvice dajte kyslú kapustu (aj so šťavou) a chvíľu ju varte. Odolné nečistoty sa uvoľnia a panvicu stačí už len umyť vodou.
Ocot a sóda bikarbóna
Ak máte na panvici škvrny stačí ak nasypete sódu bikarbónu do panvice (môžete použiť aj prášok do pečiva) a pridáte trochu octu a vody. Všetko spolu povarte asi 10 minút. Potom panvicu umyte čistou vodou.
Prach na pranie
Do panvice dajte vodu a 1 lyžičku prášku na pranie (nie gélu). Chvíľu to povarte a nechajte vychladnúť. Nezabudnite potom panvicu poriadne umyť vodou.
Dobrá rada nad zlato
Horúcu panvicu sa nikdy nepokúšajte rýchlo schladiť, mohla by sa Vám zdeformovať.
Ak máte vo zvyku dať prázdnu panvicu na zdroj tepla a počkáte kým sa rozhorúči robíte chybu. Štruktúra teflónu sa takto narúša a Vaša panvica Vám dlho nevydrží. Vždy dávajte panvicu na plameň aj so surovinami. Pri vysokých teplotách (nad 260°C) sa z teflónovej panvice začnú uvoľňovať toxické, karcinogénne látky.
Keramické panvice
Príprava jedla v keramických panviciach je oproti teflónovým panviciam zdravšia. Pri vysokých teplotách sa z keramickej panvice neuvoľňujú žiadne nebezpečné látky. Spolu s nepriľnavým povrchom sa radia k najobľúbenejším kuchynským riadom.
Takmer nezničiteľná keramika
Keramika je sama o sebe odolným materiálom, ktorý tak ľahko nezničíte. Aj napriek tomu nie je vhodné čistiť keramické panvice drôtenkou. Pri príprave jedla odporúčame použiť drevené varešky pred vidličkami či lyžičkami. Na keramickej panvici nikdy nekrájajte. Náhodným poškriabaným by ste narušili povrch materiálu a panvica by stratila svoju nepriľnavosť.
Ak máte doma keramickú panvicu stačí ju po použití len umyť vodou s trochou saponátu, opláchnuť čistou vodou a odložiť.
Na odolnejšie pripáleniny stačí nechať panvicu zamočenú vo vode. Pripáleniny sa po čase samé odlúpnu.
Rýchla pomoc pri pripaľovaní jedla na keramickej panvici.
Časom sa môže stať, že keramická panvica stráca svoju odolnosť proti pripáleniu. Jedlo sa na nej pripeká. Máte dve možnosti. Investovať financie do novej keramickej panvice, alebo povrch panvice vypáliť.
- Očistite panvicu od pripečených kúskov jedla (vodou, saponátom, alebo ich zlúpnite vareškou)
- Nalejte do panvice toľko oleja aby pokryl celé dno., hlavne časť, kde sa jedlo pripeká. Použite olej, ktorý sa pri vysokých teplotách nebude pripaľovať (vhodný je slnečnicový olej).
- Postavte panvicu s olejom na oheň. Keď sa začne z oleja dymiť znamená to, že dosiahol hranicu pripaľovania. Na tejto teplote udržujeme panvicu s olejom asi 10-15 minút. Z oleja sa na povrchu panvice vytvára tenučká vrstva zuhoľnateného oleja, ktorý má prirodzene nepriľnavé účinky. Panvicu už potom neumývajte saponátom. Odstránili by ste z nej zuhoľnatený olej a jedlo na nej by sa znova pripaľovalo. Panvicu len utrite papierovým obrúskom do sucha. Nechajte na nej jemný mastný povlak.