Jedného dňa sa rozhliadnete vo vašej kuchyni a poviete si: „ Fungovalo by to tu oveľa lepšie, keby sme mali všetko usporiadané inak. Sporák by sme mali dať do rohu, drez pod okno a chladničku ku dverám!“
Nápad je to dobrý, priam skvelý. Avšak! Prerobiť kuchyňu patrí medzi najťažšie a finančne najnáročnejšie projekty, ktoré môžete v dome či byte zrealizovať. Čo všetko si treba dopredu premyslieť?
-
Začnite od najväčších spotrebičov
Či už sa chystáte kuchyňu prerábať alebo zariaďujete úplne novú, k tomu, aby ste dosiahli maximálnej efektívnosti, je treba urobiť pár zásadných krokov. Za prvý dôležitý krok považujeme premyslené umiestnenie najväčších spotrebičov.
Vaša chladnička, sporák, rúra na pečenie a umývačka sú štyri najhlavnejšie spotrebiče, ktoré budete používať najčastejšie a zároveň majú najväčšie rozmery. Až keď budete mať tieto spotrebiče na mieste, môžete okolo nich usporiadať ďalších kuchynských pomocníkov.
-
Usporiadajte si priestor
Dôležité je mať kuchyňu nadizajnovanú a zorganizovanú tak, aby bola maximálne funkčná.
V kuchyni sa nachádzajú minimálne 3 funkčné zóny, ktoré je nutné správne usporiadať:
- Skladovacia zóna (potravinová skriňa, chladnička…)
- Čistenie potravín a príprava na varenie (drez, hrnce, panvice, čistiace pomôcky…)
- Zóna varenia (sporák, varná doska, rúra na pečenie)
Hneď ako si usporiadate tieto 3 oblasti, všetko už pôjde ako po masle. Samozrejme, ak máte viac priestoru, tak si kuchyňu rozložte na viaceré zóny.
Zdroj: Kitchendesign
Ako si jednotlivé zóny v kuchyni rozložíte, je výlučne na vás. Vhodné je však riadiť sa nielen princípom funkčnosti, ale tiež podľa dostupnosti zástrčiek a vedenia odpadových rúr.
Namiesto samostatnej stojacej rúry zvoľte zabudovanú rúru, ktorú umiestnite medzi jednotlivé skrinky. Budete ju tak mať v potrebnej výške, takže sa nemusíte ku koláčom zhýbať a navyše bude pôsobiť dizajnovo.
-
Od veľkých k malým
Ako náhle budete spokojní s tým ako ste si rozdelili veľké spotrebiče, je čas pustiť sa do zostatku kuchynských pomôcok.
Pozor!!! Aj keď sú malé, ich umiestnenie je rovnako dôležité. Menších pomocníkov je potrebné rozložiť tak, aby ste ich mali po ruke práve vtedy, keď ich budete potrebovať. Naberačky blízko sporáka alebo varnej dosky, kávovar blízko hrnčekov, nožíky blízko pracovnej dosky…
Dobrá rada: Ak sa neviete rozhodnúť či na danom mieste potrebujete viac kávovar alebo mikrovlnnú rúru, zamyslite sa nad frekvenciou používania spotrebiča. Jednoznačne vyhráva ten, ktorý používate častejšie.
-
Použite skrinky
Máte príliš veľa menších spotrebičov na pracovnej doske? Urobte revíziu skriniek a zásuviek v nich. Určite sa nájdu veci, ktoré dávno nepoužívate, alebo len veľmi málo. Kam s nimi? Jednoducho sa ich zbavte, darujte ich alebo im nájdite miesto tam, kde vám nebudú zaberať drahocenný priestor.
Organizéry v zásuvkách sú skvelým pomocníkom, ak chcete, aby každý pracovný nástroj mal svoje miesto a nemuseli ste ho hľadať. Poriadok v skrinkách sa dobre udržiava pokiaľ máte košíky alebo iné nádoby, do ktorých veci uložíte.